Onze Rassen - Japanese Chins - Historie
 
De Japanse Chins is een hond voor grote en kleine mensen, die graag speelt maar niet als speelgoed behandeld wil worden.  Hij is aanhankelijk, innemend en lief voor kinderen.  Eigenwijs, speels maar ook rustig, blaft weinig, ongecompliceerd vrolijk en staat graag in het middelpunt van de belangstelling.  Hij wil erg graag bij zijn baas in de buurt zijn.  Een Japanse Spaniel is geen moeilijke hond, met kinderen maar ook met andere huisdieren kunnen zij het doorgaans goed vinden.  Hij houdt van rennen, ravotten en spelen.  Er wordt wel gezegd dat zij ook kunnen klimmen. 

Ze kunnen prima op een flat gehouden worden en kunnen zelfs leren hun behoefte op een kattenbak te doen.  In zo'n geval is het wel belangrijk dat er voldoende beweging en frisse buitenlucht is.  Hij is vrijwel probleemloos op te voeden, als er rekening gehouden wordt met zijn eigenwijze karakter.  Japanse Spaniels zijn in de regel snel zindelijk. 

Zijn vacht is zijdeachting, zacht en lang.  Het haar mag niet krullen.  De kleuren zijn zwart met wit of rood met wit.  De kleuren sable met wit en driekleur komen ook voor, maar zijn in sommige landen niet erkend. 

De prachtige vacht heeft niet de neiging snel te gaan klitten, waardoor tweemaal per week borstelen voldoende is.  Om de vacht mooi wit te houden zo nu en dan baden.  De gezichtsplooien kunt u af en toe schoonmaken met zuurvrije vaseline om donkere verkleuring te voorkomen.  De schouderhoogte is 20-24 cm en het ideale gewicht is 2,5-3 kilo. 

De Japanse Chins werd vroeger zo klein gefokt, dat de adellijke dames ze huisvesten in bamboe vogelkooitjes en als zij een wandelingetje maakten konden de hondjes eenvoudig in de wijde mouw van de kimono worden meegedragen. 

Tegenwoordig is de Japanse Chins zich terdege bewust van zijn voornaamheid en roemruchte historie die van hem een adellijke verschijning heeft gemaakt.  Een ideaal gezelschapshondje met elegante manieren.